Mijn Positieve Gezondheid
Een manier om het 'andere' gesprek te voeren
Gezondheid kent drie dimensies: een fysieke, mentale en sociale.
Iemand kan in optimale fysieke gezondheid verkeren, maar kan tegelijkertijd mentaal moeilijkheden ervaren. Andersom kunnen mensen met een fysieke (chronische) aandoening mentaal toch goed in hun vel steken. Daarnaast kan iemands sociale leefomgeving van invloed zijn op de fysieke en mentale gezondheid.
Machteld Huber, voormalig huisarts en onderzoeker, is de grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid.
Ze ontwikkelde haar opvattingen en inzichten op basis van haar ervaringen als patiënt, huisarts en therapeut.
Het andere gesprek
Mijn Positieve Gezondheid (MPG) is een zelf-assessment tool, waarbij de eigen positieve gezondheid in kaart kan worden gebracht. Het is een gespreksinstrument. Waarbij u de vraag kunt stellen: op welk punt zou u iets willen verbeteren en daarmee uw 'gezondheidsoppervlak' vergroten?
Dit gesprek wordt ook wel het ‘andere’ gesprek genoemd. De focus ligt namelijk op wat voor u belangrijk is.
Uitgangspunt is dat iemand een groot gebied kent waarin hij/zij wel gezond is, ook al heeft hij/zij een diagnose van ziekte.
De test en het spinnenweb
Voorafgaand aan het gesprek wordt er een test ingevuld. Er komen 42 vragen aan bod over verschillende onderwerpen, verdeeld over 6 pijlers (dimensies):
- Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
- Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
- Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
- Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
- Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
- Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen
Hierop beoordeelt een persoon zelf met een rapportcijfer hoe tevreden hij/zij is met het functioneren. Zo ontstaat er een persoonlijk spinnenweb met daarin het ‘gezondheidsoppervlak’. Aan de hand van dit persoonlijke spinnenweb kan het gesprek gevoerd gaan worden.
Meer weten?
MPG kan voor u ingezet worden als preventief gespreksinstrument of tijdens het verzuim. Het is een laagdrempelige manier waarbij u het gesprek aangaat met de casemanager. Het doel is dat u de regie weer in eigen handen krijgt, wat weer bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid.
Informeer bij uw werkgever naar de mogelijkheden via Ygeia.